Myntes Blog »

 

 

 

 

Medlem af:


Dansk Kennel Klub


 


Klubben for små selskabshunde

 

Har gennemgået Dansk Kennelklubs opdrætteruddannelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Før køb

 

Inden man tager ud og forelsker sig i en lille hvalp, bør man sætte sig ind i både racen man har udset sig og hvad det vil sige at holde hund generelt.

DKK udbyder ”før du køber hund”-kurser og har ligeledes en dvd om dette som kan ses gratis på deres hjemmeside.

Se mere under ”links”.

 

Literatur jeg kan anbefale er:

Fra hvalp til hund af Irene Jarnved

Hvalpebogen af Gwen Bailey

Alphasyndromet af Anders Hallgren

Dæmpende signaler af Lene Greve

Specifik literatur om Bolognesen:
Bolognese
: A Comprehensive Owner's Guide af Wolfgang Knorr (bogen er på engelsk men letlæselig og rigtig bred i indhold).
Bolognese - Den lille hund med den store personlighed af Tanja Jensen (bogen er første danske bog om racen, men omhandler lige så meget det, at blive hundeejer for første gang. Lidt smal i indhold, men en ganske sød bog man gerne har stående i reolen)  

 

En hund er et kæmpe ansvar – det er et levende væsen, en ven for livet og en trofast følgesvend man vælger at tage ansvaret for – hele hundens liv!

En hund er ikke en hobby som fodbold eller skak, hvor man kan ligge den på hylden (eller bare kan sælge til højest bydende), hvis man bliver træt af det hele, hvis man er syg eller hvis der dukker en spændende weekendtur op... Hunden er ALTID ejerens ansvar. Og er man en familie med børn, er det altid den voksnes ansvar at hunden er passet og plejet godt.

 

Inden køb af hund bør man overveje følgende: 

 

Har jeg tid til en hund? Både nu, næste måned og om 10 år?

En bolognese i familien er ikke bare en hund, men en livsstil. Foruden en eller flere daglige gåture på min. ½ times tid, skal hunden ud og tisse, nusses, børstes, fodres, trænes med og have opmærksomhed i løbet af dagen. Alle hunde kan som udgangspunkt lærer at være alene hjemme, men det må påregnes at en hvalp først skal lærer dette gradvist. Bolognesen er en selskabshund – den er skabt til at være sammen med sine mennesker, og derfor bør man være indstillet på at have hunden med sig i dagligdagen mest muligt.

 

Har jeg råd til hund?

Der skal både betales foder, dyrlæge, forsikring, træningshold, shampoo og udstyr. Og en hund slider på gulvet og møbler, kan bide ting i stykker og graver måske i haven. Hunden kan blive syg og må akut til dyrlæge en søndag aften. Har man ikke luft i sit budget til uforudsete dyrlægeregninger, bør man overveje om det er hund man skal have. Eller som minimum tegne en sygeforsikring på hunden. Foruden selve hundens pris bør man forvente at bruge omkring 2-5 tusinde hundens første år i familien. Og selv om en bolognese er en billige hund i drift, må man påregne at lægge ca. 3-500 kr. til side hver måned til ”hundeholdet”.

 

Hvad vil jeg med en hund?

Måske man bare ønsker sig en skøn lille hund til familien, men man bør overveje om man måske med tiden kunne få lyst til at bruge sin hund mere aktivt i f.eks. hundesport. Det er altid gavnligt at gå til hvalpetræning med sin lille nye hvalp, især hvis man er førstegangshundeejer. Måske får man smag for agility, lydighed, rally eller udstilling. Bolognesen er en alsidig lille hund, som kan meget, og vil elske at være midtpunkt og følges med sin ejer til disse ting.

 

Vil jeg få holdt hundens pels?

Man kan vælge enten at gøre dette selv, eller man kan betale en dygtig hundefrisør for at ordne sin hund. Da bolognesens pelspleje er så omfattende som den er, kan det kun anbefales at man selv sætter sig ind i pelsplejen, da det ellers hurtigt bliver en dyr affære hos frisøren.

Ønsker man at klippe hunden, bliver pelsplejen noget lettere, men er stadig omfattende og forsvinder ikke af den grund.

Så har man ikke lyst til dette, må man erkende bolognesen ikke er en hund for én.

 

Valget af race?

Der er over 400 skønne hunderacer i verden, og en stor del kan fås i Danmark. Sæt dig ind i  hvad de forskellige racer har af temperament, krav til motion, træning og pelspleje. Og vælge en hunderace ud fra disse egenskaber frem for ud fra udseende. Hvert år aflives tusinder af raske hunde fordi de ikke passer sammen med den familie de er købt ind i. Derfor vær realistisk i dine tanker om dit kommende hundehold.

Specialklubberne og racerepræsentanten for de enkelte racer kan være til stor hjælp, hvis man er lidt i tvivl.

 

Hvor køber jeg min hund?

I dag annonceres der med hvalpe mange steder, både på nettet i forums, på salgssider, gennem kennel og raceklubber og i den lokale brugs.

Man bør som hvalpekøber altid stille krav til det sted man handler hund, hvad enten det er en større kennel, en stueopdrætter eller en hund man køber gennem en ven. Og uanset om der er stamtavle på hvalpen, bør man være obs. på forholdene opdrættet foregår under.

Spørg ind til de tvivlsspørgsmål du har, se hvordan opdrætteren holder og passer både hvalpene og voksne hunde. Forvent opdrætteren kan hjælpe dig med spørgsmål til hold af hund og racen!

Køb aldrig hos en lyssky person, som importere hvalpe fra andre lande og sælger dem langt under pris. Og køb aldrig en hvalp af medlidenhed!!!

Ofte ender man med en syg hund og store hjertesmerter til følge. Og ½ år senere ligger morhunden måske igen med hvalpe, nye købere må forbarme sig over og rede.  

Derfor besøg ALTID flere opdrættere inden køb! Og gerne inden der er små søde hvalpe, der kan smelte dit hjerte. Lad ligeledes børn blive hjemme indtil i har bestemt jer for hvor hunden skal købes. Børn har det med at slå forældres fornuft ud af kurs ;)

DKK kan henvise til opdrættere af de forskellige racer.

Ønsker man en blandingshund, kan jeg anbefale at man gør en god gerning og hjælpe en hund fra et internat.

 

 


♦ A-kuldet

 

Før Køb

 

Hvalp fra Waginns

 

© waginns.dk ved Katrine Gregersen